Mijn wachtwoorden het raam uit

Dat zou je wel willen. Weg met die wachtwoorden. Je weet ze niet te onthouden, je maakt vaak dezelfde en anderen kunnen ze je ontfutselen of je wachtwoorden liggen ongewild op straat.

Wachtwoorden worden vervangen door een veiligere oplossing gebaseerd op iets wat je hebt en iets wat je bent of iets wat je weet. Een gebruiksnaam (wat je bent) en wachtwoord (wat je weet) vallen hier ook onder, maar bij een ‘passwordless’ oplossing gaat het ‘iets wat je weet’ niet over het netwerk en is dit vaak specifiek voor het apparaat waar je op werkt. Veel veiliger.

Het alternatief voor een wachtwoord

Erg populair is inmiddels het gebruik van een PIN om in te loggen op je Windows 10 apparaat. Geen wachtwoord maar een per apparaat instelbare PIN. En dat laatste doen we natuurlijk niet, want dat is lastig, dus gebruiken we dezelfde PIN voor elk apparaat. En die PIN kan iemand weer van je ontfutselen. Two-factor-authentication instellen bij het inloggen met een PIN kan, maar je kunt ook overstappen op ‘iets wat je bent’. Naar biometrische identificatie, bijvoorbeeld met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Een stuk veiliger, maar zoals altijd zitten hier ook risico’s aan, ook al zijn ze klein. Even je fantasie de vrije loop laten, denk aan een spannende film, en je vindt vast wel een manier om de vingerafdruk of een gezicht van een ander te gebruiken. Met een aanvullende two-factor-authentication maak je het weer wat veiliger, maar niet makkelijker.

Hoe dan?

Kan je leven zonder wachtwoorden? Ja dat kan. Kan het nu voor alles? Misschien niet, maar dat moet je er niet van weerhouden om te beginnen. En beginnen start met nadenken en nadenken doe je door eerst kennis te vergaren.

In de blog van Kenneth wordt uitgebreid ingegaan op ‘passwordless authentication’. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Wat is passwordless authentication?
  • De noodzaak om te gaan naar Modern Authentication.
  • De Microsoft strategie voor passwordless authentication.
  • De implementatie met enkele oplossingen.
  • Scenario’s voor specifiek situaties.

Een leven zonder wachtwoorden hangt af hoever je bent met je Modern Workplace. De optimale Modern Workplace gebuikt single-sign-on voor alle applicaties die ook allemaal ‘SaaS-based’ zijn. Voor veel organisaties is nog werk aan de winkel, dus stilzitten past hier niet bij.

Insight24 helpt

De implementatie van ‘passwordless authentication’ komt zeker aan de orde bij onze Identity & Access Management oplossing; de basis voor elke moderne werkplek. En met onze oplossingen voor Digitalisering in de Cloud richten we de achterkant van de Modern Workplace optimaal in.