Alles wat je moet weten over Mobile Application Management van Microsoft

Waarom Mobile Application Management?

Het antwoord op die vraag is simpel: om het meest waardevolle bezit van een organisatie te beschermen: de bedrijfsdata. Iedereen weet wel dat het gebruik van bedrijfsgegevens op of via mobiele apparaten risico’s met zich meebrengt, dus moet je er wat aan doen. Met een goed ingevoerd Mobile Device Management (MDM) kun je maatregelen nemen om die risico’s te verminderen, maar het inrichten is niet eenvoudig en het beheer ervan vraagt veel aandacht.

Mobile Application Management (MAM) is een prima oplossing om bedrijfsdata te beschermen én gebruikers hun mobiele apparaat te laten gebruiken zoals ze gewend zijn, vaak in combinatie met privégebruik. Met Mobile Application Management worden apps beheert zonder de noodzaak om het apparaat te beheren.

Alles wat je moet weten

Verderop staat de verwijzing naar de blog van Kenneth van Surksum, maar vooraf moet gezegd worden dat dit een ‘must read’ is voor een ieder die bescherming van bedrijfsdata op mobiele apparaten serieus neemt (wie niet?) en die dit met Microsoft functionaliteit wil aanpakken. Kenneth’s blog geeft een uitgebreid overzicht waarbij functionaliteit en mogelijkheden kritisch worden beschouwd. Met implementatietips, richtlijnen en te nemen stappen. Met veel relevante verwijzingen voor meer diepgang. Alles wat je moet weten dus.

Mobile Application Management is altijd in beweging

Een mooie definitie van MAM staat op Wikipedia, maar in de kern komt het erop neer dat MAM de beveiliging van bedrijfsdata regelt door de apps te beheren op mobiele apparaten die door de organisatie of door de gebruiker zelf (‘bring your own’) zijn verstrekt.

Microsoft definieert MAM als de suite van Intune-beheerfuncties waarmee je mobiele apps kunt installeren, configureren, beveiligen, bewaken en bijwerken. Die functionaliteit is beschikbaar in de Microsoft Endpoint Manager.

Maar vergeet niet dat producten als Microsoft Endpoint Manager, maar ook iOS en Android, voortdurend veranderen. Een voorbeeld: met de release van iOS 14 heeft Microsoft de ondersteuning voor iOS 12 laten vallen. Dit betekent dat gebruikers met iOS 12 moeten overstappen naar de nieuwe versie als ze er zeker van willen zijn dat bedrijfsdata beveiligd blijven. Dus zorg dat je veranderingen op tijd weet, maar zeker voordat de gebruiker ermee geconfronteerd wordt. In de blog ‘Microsoft berichten kunnen schadelijk zijn voor de business’ lees je meer over hoe je het overzicht houdt.

Houd ook de Microsoft 365 roadmap in de gaten. En de Intune UserVoice laat zien wat Microsoft zou kunnen implementeren (de ideeën met de meeste stemmen).

Hoe dan?

MAM van Microsoft kan een prima oplossing zijn voor jouw situatie. Wat je moet weten om die keuze te maken, lees je in de blog van Kenneth. Wat wel en niet kan, wat nog net niet helemaal goed zit, wat je aanpak moet zijn, hoe je MAM implementeert, hoe monitoring en rapportage zijn geregeld en nog veel meer. Zoals gezegd: “alles wat je moet weten”.

En ga niet voorbij aan een risicoanalyse vanuit een business perspectief.

Insight24 helpt

Met onze Risk Assessment Informatiebeveiliging ben je zeker van een business-vriendelijke risicoanalyse. Met onze oplossing voor Workplace Security helpen we de juiste keuzes te maken en is de implementatie sluitend.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.